Onderhoud tennisbaan
Met jaarlijks onderhoud houdt u de tennisbaan in topconditie. Vaak zien we een verharding rondom de baselines en ook hier, rondom de baselines, is het zand niveau cruciaal.Bij jaarlijks onderhoud van een tennisbaan passen wij de droge onderhoudsmethode toe. Naast jaarlijks onderhoud kan een kunstgras tennisbaan ook als tweede methode gerevitaliseerd worden.
Proces onderhoud tennisbanen
Een tennisbaan wordt onderhouden door middel van de droge methode. Het hoger gelegen zand wordt tussen de vezels weg geborsteld op een zeefplaat door een onderhoudsmachine. Op de zeefplaat blijven de grove vervuilingen achter. Het zand wordt in dezelfde werkgang aan vacuüm blootgesteld, waardoor alles wat lichter is dan het zand wordt verwijderd en opgevangen in een filterbox. Het schone zand valt terug op de mat. Indien de baselines erg verhard zijn zullen wij deze extra los woelen.Egaliseren
Na het schoonmaken gaan we met een tractor en borstel het zand op de tennisbaan weer egaliseren. En indien nodig brengen we extra zand op het veld aan (met name rondom de baselines).Revitaliseren
Als een tennisbaan ernstig vervuild is en een slechte waterdoorlaatbaarheid heeft gekregen, kunnen we deze revitaliseren. Het kunstgras tennisveld voldoet dan niet meer aan de sporttechnische eigenschappen. Het veld moet nog wel voldoende vezellengte hebben om nog minimaal 5 jaar mee te gaan. Bij het revitaliseren wordt circa 10 ton vervuild zand per baan met veel lucht onder hoge druk uit de mat geblazen, zonder dat de vezels hierbij wordt beschadigd. Nadat het vuile zand is verwijderd, voeren wij eventuele reparaties uit. Daarna bezanden wij door kleine laagjes nieuw zand zorgvuldig over de mat te strooien en in te borstelen. De kunstgras tennisbaan is na het revitalisatie proces weer als nieuw en kan weer jaren mee.
Duurzame oplossing
Het revitaliseren van een kunstgras tennisveld is een duurzame oplossing. In plaats van het veld te verwijderen en een nieuwe aan te laten leggen, blazen we het huidige veld letterlijk weer nieuwe leven in door middel van perslucht. Het veld kan zo weer jaren mee.
Top 3 moeilijkheden met een kunstgras tennisbaan:
- Glad kunstgras
- Slechte water afvoer
- Mos en algen
Problemen met tennisbanen ontstaan op de lange termijn, vaak na 5 tot 15 jaar. Dat wil zeggen dat in de meeste gevallen de eerste jaren na aanleg van een kunstgrasveld er geen problemen zijn of ontstaan.
De meest voorkomende moeilijkheden zijn: glad kunstgras, slechte water afvoer en mos & algengroei.
Gedurende de levensloop van een kunstgras tennisbaan loopt de waterdoorlatendheid achteruit. Deze steeds slechter wordende water afvoer veroorzaakt mos en algengroei wat een glad kunstgrasveld tot gevolg heeft.
Dat de problemen bij 5 jaar of pas na 15 jaar ontstaan, kan te maken hebben met de regelmaat van het reguliere onderhoud (wat de club zelf uitvoert), de ligging van de baan (bomen, veel schaduw) en het type kunstgras (zand gevuld of tennis rood (smash court).
Ook kunnen kunstgras tennisbanen en met name de tennis rood banen (smash court) last krijgen van verstening. Rond de intensief bespeelde plaatsen (baseline etc.) ontstaan harde, gladde plekken. Onderhoud aan tennisbanen is dus regelmatig nodig.