Kunstgras hockeyveld | Silica Nova
Volg ons op Facebook

Onderhoud kunstgras hockeyveld

Onderhoud kunstgras hockeyveld

Voor een lange levensduur van een kunstgras hockeyveld is (jaarlijks) onderhoud noodzakelijk. Hierbij kunnen verschillende onderhoudsmethodes toegepast worden. Dit hangt af van het type hockeyveld. Zo zijn er kunstgras watervelden, semiwatervelden en zandgevulde velden.

Een hockey waterveld wordt hoofdzakelijk schoongemaakt door middel van water. Een hockey semi-waterveld is gevuld met een minimale hoeveelheid zand. Bij dit type veld kunnen we zowel de droge als de natte onderhoudsmethode toepassen. Een zandgevuld hockeyveld wordt hoofdzakelijk schoongemaakt door middel van de droge methode. Een tweede methode is het revitaliseren van het zandgevulde hockeyveld.

Semi-watervelden

Een hockey semi-waterveld is gevuld met een minimum aan zand. Bij het onderhouden van het veld passen wij dezelfde methode toe als bij watervelden, maar hierbij verwijderen wij ook deels het zand. Na dit proces vullen wij het veld weer aan met nieuw zand. Bij het semi-waterveld kan ook de droge onderhoudsmethode toegepast worden. De onderhoudsmachine borstelt het hoger gelegen zand tussen de vezels weg op een zeefplaat, waarop de grove vervuilingen achterblijven. Het zand wordt in dezelfde werkgang aan vacuüm blootgesteld, waardoor alles wat lichter is dan het zand wordt verwijderd en opgevangen in een filterbox. Het schone zand valt terug op de mat. Als u semi-watervelden jaarlijks goed blijft onderhouden, hebben deze velden een levensduur van ongeveer 12 jaar.

Watervelden

Een hockey waterveld wordt hoofdzakelijk schoongemaakt door middel van water. Wij spuiten dan onder hoge druk water in de mat. Vervolgens wordt al het water en het vrijgekomen vuil afgezogen. Watervelden gaan gewoonlijk 8 tot 10 jaar mee mits u deze jaarlijks blijft onderhouden.

Zandgevulde velden

Een zandgevuld hockeyveld wordt onderhouden door middel van de droge methode. De onderhoudsmachine borstelt het hoger gelegen zand tussen de vezels weg op een zeefplaat, waarop de grove vervuilingen achterblijven. Net als bij semi-watervelden wordt het zand in dezelfde werkgang aan vacuüm blootgesteld en wordt al het vuil verwijderd en opgevangen in een filterbox. Het schone zand valt terug op de mat. Zandgevulde velden gaan ongeveer 10 tot 15 jaar mee, mits u het veld jaarlijks goed blijft onderhouden.

Contact opnemen

  Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens door Silica Nova.

  Persoonlijk advies of vragen?

  0525 62 12 23 info@silicanova.nl

  Revitalisatie

  In de meeste gevallen revitaliseren we een kunstgras hockeyveld wanneer deze vervuild is, een slechte waterdoorlatendheid heeft en niet meer voldoet aan de sporttechnische eigenschappen, maar nog voldoende vezellengte heeft om minimaal 5 jaar mee te gaan. Hierbij wordt circa 90 ton vervuild zand per hockeyveld met veel lucht onder hoge druk uit de mat geblazen, zonder dat de vezels hierbij worden beschadigd. Nadat het vuile zand is verwijderd, voeren wij eventuele reparaties uit. Daarna bezanden wij het kunstgras hockeyveld door kleine laagjes nieuw zand zorgvuldig over de mat te strooien en in te borstelen. Het kunstgras hockeyveld is na het revitalisatie proces weer als nieuw en voldoet weer aan de sporttechnische normen.

  Egaliseren

  Na het schoonmaken gaan we met een tractor en borstel het zand in het hockeyveld weer egaliseren. En indien nodig brengen we extra zand op het veld aan.

  Top 3 moeilijkheden met een kunstgras hockeyveld:

  1. Glad kunstgras
  2. Slechte water afvoer
  3. Mos en algen

  Problemen met hockeyvelden ontstaan op de lange termijn, vaak na 5 tot 15 jaar. Dat wil zeggen dat in de meeste gevallen de eerste jaren na aanleg van een kunstgrasveld er geen problemen zijn of ontstaan.

  De meest voorkomende moeilijkheden zijn: glad kunstgras, slechte water afvoer en mos & algengroei.

  Meestal hebben deze problemen met elkaar te maken. Gedurende de levensloop van een kunstgras hockeyveld loopt de waterdoorlatendheid achteruit. De steeds slechter wordende water afvoer veroorzaakt mos en algengroei wat een glad kunstgrasveld tot gevolg heeft.

  Dat de problemen bij 5 jaar of pas na 15 jaar ontstaan, kan te maken hebben met de regelmaat van het reguliere onderhoud (wat de club zelf uitvoert), de ligging van het veld (bomen, veel schaduw) en het type kunstgras (waterveld, semiwaterveld of zandveld).

  Offerte aanvragen
  Nederlands